Regionale nettverk for forebygging av selvmord og selvskading

Regionale nettverk for forebygging av selvmord og selvskading

Publisert: onsdag 9. februar 2022
 
I september 2020 la Regjeringen frem en handlingsplan for forebygging av selvmord. I Midt-Norge har vi etablert to nettverk som jobber for å nå nullvisjonen.
Mer om
Aktuelt, Selvmordsforebygging, Selvmord, Selvskading, Forebygging
Rita Småvik
Rådgiver

​Da Regjeringen i fjor høst la frem sin handlingsplan for forebygging av selvmord ble det samtidig innført en nullvisjon for selvmord i Norge, med en forpliktelse om å jobbe ut fra at vi ikke har noen å miste.  

Nullvisjonen skal gjelde for hele samfunnet, fordi arbeidet for å forebygge selvmord hører hjemme i alle sektorer og hvor folk lever og bor. Tiltakene i handlingsplanen skal bidra til bedre forebygging og mer systematikk i arbeidet med selvmord, tidlig og god hjelp for personer i selvmordsrisiko, bedre hjelp til etterlatte etter selvmord og økt forskning, kunnskap og kompetanse om selvmordsforebygging. 

Må jobbe på flere nivåer 

I forkant av at den nye handlingsplanen ble lansert hadde vi i region Midt allerede etablert nettverk for selvmordsforebygging. Hensikten med regionalt nettverk var å få med kommunene i dette arbeidet og løfte selvmordsforebygging opp på agendaen. Dersom vi i felleskap skal nå ut med våre forebyggingsstrategier, må vi tenke på flere nivå, fra folkehelseperspektivet til spesialisthelsetjeneste- og kommuneperspektivet. Alle kommunene jobber med forebygging av selvmord og selvskading, men systematikken i dette arbeidet var mangelfullt og vi opplevde ved flere anledninger at vi ble kontaktet etter at det hadde vært et eller flere selvmord, eller at de opplevde mye selvskading blant elever i ungdoms og-videregående skole.  


74 kommuner – to nettverk 

Region Midt består av både Møre og Romsdal og Trøndelag og med til sammen 74 kommuner. Målet var at dette skulle være et nettverk hvor alle kjente et eierforhold til det. Vi valgte derfor å dele det opp slik at det ble èt nettverk for Trøndelag og èt for Møre og Romsdal. Tidlig i prosessen fikk vi med oss statsforvalterne i fylkene. De har god kontakt med kommunene og deltok i utsending av invitasjon til sine respektive kommuner. Brukere, pårørende og etterlatte-stemmen er viktig. Frivillige organisasjoner som Landsforeningen for etterlatte etter selvmord (LEVE), mental helse, Kompetansesenter for brukererfaring og tjenesteutvikling (KBT) og Kirkens SOS ble derfor også invitert.  
Høsten 2021 ble også spesialisthelsetjenesten med. De har i sitt oppdrag krav om oppfølging av den nasjonale handlingsplanen og særlig i forhold til de tiltakene som berører spesialisthelsetjenesten (somatikk, psykisk helsevern og rus). 

Felles fagdager og veiledning 


Vi har som mål å gjennomføre 4 møter i året. På grunn av covid-situasjonen vi er inne i har disse møtene foregått digitalt. Begge nettverkene har ca. 60 deltagere, men det varierer noe hvor mange som møter.  I tillegg til fellesmøter er målet vårt å kunne dele inn i mindre områder for felles fagdager og veiledning. Vi har også som mål å ha en regional konferanse hvert andre, eller tredje år, hvor vi vil samle alle som jobber med tematikken i hele regionen for å ha fokus på kompetanseheving. Vi ønsker å ha dialog med deltakerne om hva vi skal ha av innhold på møtene, men samtidig er det viktig for oss å formidle hvilke oppdrag vi har fra Helsedirektoratet. Noen av temaene vi har hatt på samlingene har vært: Selvmord i et samfunns- og folkehelseperspektiv, handlingsplanarbeid (kommunalt og interkommunalt), veiledende materiell om forebygging av selvmord og selvskading, «brukerstemmen», ETTER SELVMORDET – Veileder om ivaretakelse av etterlatte ved selvmord, CAMS mm.  

Deltakere blir i forkant oppfordret til å sende inn tema eller bedt om å legge fram deres arbeid med for eksempel kommunal handlingsplan. Vi jobber for at nettverket skal bli ytterligere kjent, at det skal være faglig interessant å delta, bidra til bedre samhandling/samarbeid mellom nivåene og systematikk. 


 Gjenbruk av katalogelement

Regionale nettverk for forebygging av selvmord og selvskading