Verdensdagen for selvmordsforebygging

Bli med og marker verdensdagen for selvmordsforebygging

Publisert: fredag 12. august 2022
 
Verdensdagen for selvmordsforebygging markeres i år med et stort arrangement på Rockheim. «En LEVEnde festival» foregår lørdag 10. september med foredrag, debatt og konsert.
Mer om
Unni Skoglund
Kommunikasjonsrådgiver​LEVE Sør-Trøndelag er ansvarlig for markeringen i Midt-Norge. Arrangementet på Rockheim retter seg spesielt til ungdommer. 


"Etter flere år med lite arrangementer og muligheter for å samles, er det mange som har kjent på ensomhet og lite håp. Gjennom vårt arrangement med temaet «Håp gjennom handling», skal vi sette fokus på selvmordsforebygging og viktigheten av å finne håp sammen," skriver Leve på nettsiden sin.

– Å formidle håp er svært viktig i det selvmordsforebyggende arbeidet. Vi må formidle at det finnes hjelp og støtte å få når det ser som mørkest ut.  I denne sammenheng kan det være meningsfullt at personer som har hatt selvmordstanker formidler sin håndtering av dette og er åpne om hva som ga dem håp som gjorde at de valgte livet. Dette formidler også håp til andre om at man er betydningsfull og at livet kan bli bedre og verdt å leve når alt synes å være håpløst. Å bli godt tatt vare på i en vanskelig situasjon kan gjøre situasjonen bedre, sier Laila Hoff Johansen, hun jobber hos RVTS Midt med Folkeopplysningskampanjen «Snakk om selvmordstanker – det kan redde liv».


Laila Hoff Johansen jobber med selvmordsforebygging hos RVTS Midt.

Programmet Leve har satt sammen er en miks av konserter, foredrag og paneldebatt. Manusforfatteren Linn-Jeanethe Kyed, og artistene Daniel Kvammen, Mustafa Hasan, Grim Pil og Kjartan Gaulfossen kommer. Manusforfatter av storsuksessen «Rådebank»,  Linn-Jeanethe Kyed, er kveldens første bidrag. Hun vil holde et foredrag basert på TV-serien, og temaet for verdensdagen for selvmordsforebygging, «Håp gjennom handling».

I følge arrangørene vil foredraget gli over i en panelsamtale ledet av ungdomskontakt i LEVE Sør-Trøndelag, Tore Hongshagen Kristoffersen, som sammen med Linn-Jeanethe og artistene Daniel Kvammen, Grim Pil og Mustafa Hasan skal ha en personlig samtale med hovedtemaet som bakteppe. Til sist blir det konserter med de fire artistene.

– Å markere verdensdagen for selvmordsforebygging er viktig for å gi økt kunnskap og åpenhet om psykisk helse. Vi ser at selvmordstallene dessverre ikke går ned, til tross for opptrappingsplaner for psykisk helse og handlingsplaner for selvmordsforebygging. Selvmord og selvmordsforsøk er fremdeles tabubelagte tema som må løftes fram. Vi må få fram at alle kan bidra med å forebygge selvmord. Ved å spørre om hvordan folk har det kan vi vise interesse for andres psykiske helse. Det er ikke farlig å spørre om noen har selvmordstanker, åpenhet kan redde liv, sier  Laila Hoff Johansen, rådgiver ved RVTS Midt.

Arrangementet «En LEVEnde festival» finner sted 10. september fra klokka 17:00 på Rockheim, på Brattøra i Trondheim.


FAKTA
​FN markerer Verdensdagen for selvmordsforebygging for å sette søkelys på at forebyggende arbeid fungerer for å redusere antallet selvmord. Verdensdagen for selvmordsforebygging omfatter arrangementer og aktiviteter i over 70 land. Det er organisasjon International association for suicide prevention( IASP) som står for markering av dagen, med støtte fra WHO. I Norge koordinerer organisasjonen LEVE lokale arrangementer over hele landet. (Kilde FN-sambandet og WHO.)

 Gjenbruk av katalogelement