VellykketKonferanseForebyggingVoldOgOvergrep24

Forebygging vold og overgrep konferanse mai 24 med arrangører og bidragsytere

Fullsatt konferanse med innlegg til ettertanke

Publisert: mandag 3. juni 2024
 
Konferansen om forebygging av vold og overgrep - med fokus på ungdomsvold og vold i nære relasjoner samlet i overkant av 200 personer. – Takk til RVTS for at dere setter vold og overgrep på dagsorden, sa Hadia Tajik da hun åpnet konferansen.
Mer om
Vold og overgrep, Ungdom


 
Unni S​koglund
Kommunikasjonsrådgiver​​​



​Hadia Tajik,nestleder i justiskomiteen på Stortinget, åpnet​ konferansen. Hun takket RVTS Midt for å sette vold og overgrep på dagsorden og samle folk fra menge ulike fagfelt og områder.

– Vold ute på gata får mye oppmerksomhet i media, mens volden innen hjemmets fire vegger ikke får den samme oppmerksomheten. Men undersøkelser viser at minst en tredjedel av de som er aktive i gjenger og utfører vold ute, har opplevd vold i hjemmet, sa Tajik.


Hun løftet fem tiltak, som er igangsatt eller er på trappene: 


Forebygging vold og overgrep konferanse mai 24 med arrangører og bidragsytere

Spent før konferansen: arrangør Siri Leraand fra RVTS Midt, foredragsholder Helle Rabøl Hansen, Kristin Dahl og Erik Wammer fra RVTS MidtHadia Tajik, Abid Raja, Grete Ystgård og Melous Djahangirloo Sørlie fra RVTS-Midt.


rkt historie


Abid Raja snakket om boka si: «Min skyld - en frigjøring». Historien hans handler om hvordan han måtte skjule smertene og handikappet han ble født med, og om volden og mobbingen han ble utsatt for, både hjemme og på skolen. I tillegg fortalte han om hvordan han mått skjule kjærligheten til den han elsker. Det var en sterk historie, som han fortalte med både alvor og humor. Han trakk fram hvordan både personellet på sykehuset, der han ble operert, og bibliotekaren han ble kjent med mens han gikk på grunnskolen, hadde betydd mye for han. 


abid.jpg


 –  Det er mulig å bli kvitt synden og skammen, selv om vi ikke kan gjøre om på fortida, poengterte Raja. ​


Tankevekkende foredrag


Margunn Bjørnholt, professor ved VID vitenskapelige høyskole kommer for å snakke om «Fortsettelsevold» - hvordan unngår hjelperne å bli voldsutøverens forlengede arm

.

Hun fortalte at det ikke alltid hjelper å gå ut av et voldelig forhold. Hun refererte til en svensk studie der 37 prosent av de som hadde forlatt en voldelig partner, hadde opplevd vold fra sin x-partner i ettertid.​

Hun fortalte også at hjelpeapparatet iblant omkoder vold til konflikt, noe som er skadelig for den som blir utsatt for vold:

 –​ Da blir det omkodet til at de er to likeverdige parter som krangler. Dette blir en ekstra belastning for voldsutsatt, som da blir misforstått. Det og ikke bli møtt og trodd på det en har vært gjennom bidrar direkte til å utvikle tramer, det er godt kjent fra traumeforskningen, sa Margunn Bjørnholt. 


Det var flere andre foredrag også under konferansen, blant annet fra Politiet som fortalte om "Pilotprosjekt i Trøndelag politidistrikt - etterforsking og forebygging av vold i nære relasjoner». 


Fornøyde arrangører


Konferansen som er finansiert av Justis- og beredskapsdepartementet, går på omgang mellom RVTSene. I år var det RVTS Midt sitt ansvar å arrangerer.

– Jeg opplevde at det ble en spennende konferanse som hadde fokus på høyaktuelle tema. Det var svært interessant å høre Margunn Bjørnholt fortelle om hvordan hjelpere ubevisst er med på å hjelpe voldsutøveren å opprettholde volden de utøver mot sine nærmeste, samt den institusjonelle devalueringen som blir gjort av hjelpeapparatet ovenfor voldsutsatte, sier Siri Leraand i RVTS Midt. og tilføyer:

– I tillegg synes jeg Abid Rajas historie er sterk og bærer håpet med seg. Han var en ungdom på vei ut i kriminalitet etter å ha blitt utsatt for flere typer grov vold hjemme, og reisen derfra og til å bli statsråd i regjeringen er lang og imponerende. Fortellingen hans løfter hvor viktig vi alle kan være, gjennom å se barn og unge som sliter, og være en resursperson for dem.​

– Viktig konferanse


– Dette er en viktig konferanse med et godt innhold, sa deltaker Aref Naderi fra Dialogsenteret i Trondheim kommune.

Aref Naderi fra Dialogsenteret.jpg

Aref Naderi fra Dialogsenteret i Trondheim kommune var en av mange fornøyde deltakere.


En annen av deltakerne vi snakket med var Gunvor Sylvi Berg fra Flyktninghelseteamet i Trondheim:

– Jeg synes dette er en veldig bra konferanse. Foredragene har gitt en god miks av ulike innganger til temaet forebygging av vold og overgrep. Det er mange faggrupper representert her, og det er bra. for tverrfaglighet og tverretatlighet er nødvendig når det gjelder slike komplekse problemstillinger, sier Berg.


Gunvor Flyktninghelseteamet.jpg

Gunvor Sylvi Berg fra Flyktninghelseteamet i Trondheim syntes konferansen var spennende.


Hun forteller at de var seks stykker fra Flyktninghelseteamet​ som deltok fysisk på konferansen i tilleg fulgte noen av kollegaene konferansen digitalt.

– Det er veldig positivt, for da kan vi snakke om temaene i etterkant. For meg ga det som Margunn Bjørnholdt sa om «Fortsettelsevold» mening. Det håper jeg vi kollegaene kan diskutere i etterkant.​ ​


Vold og overgrep konferanse mai 24.jpg

​Bilde fra salen på Royal Garden hvor konferansen ble arrangert.

​Fikk du ikke med deg konferansen, eller ønsker å se et av foredragene på nytt? Det kan du gjøre ved å klikke her.​


 Gjenbruk av katalogelement