Tystnaden i Sápmi

Sterk dokumentar som gir innsikt

Publisert: onsdag 1. februar 2023
 
Dokumentarfilmen Tystnaden i Sápmi er på turné. – Dette er en sterk film. Den gir god innsikt i konsekvenser av seksuelle overgrep, og å vokse opp i samfunn preget av å ikke kunne snakke om vold og overgrep, sier Marita Sandvik, rådgiver i RVTS Midt.
Mer om

Unni Skoglund
Kommunikasjonsrådgiver



Sandvik er kognitiv terapeut og jobber med volds- og seksuallovbruddsproblematikk. Hun holdt et av flere faglige innlegg i etterkant av filmvisningen i Trondheim.


Holdt innlegg: Marita Sandvik, rådgiver i RVTS Midt.


Filmen handler om overgrep, psykisk helse og fortielseskultur i Sápmi. Filmen tar tak i tabuer og hendelser som har plaget mange unge samer – i generasjoner.

– Vold og overgrep er et stort folkehelseproblem. Det har store kostnader både samfunnsmessig, og ikke minst menneskelig. 

 I samiske samfunn har det vært en utbredt kultur for ikke å snakke om disse temaene, så at denne filmen løfter problematikken er viktig og bra. Jeg vil anbefale fagfolk å se filmen, sier Sandvik.


 


Faglig opplegg


Når filmen nå er på turné, er fagfolk spesielt inviterte, og flere visninger har faglig opplegg. På visningen i Trondheim forrige uke, snakket blant andre Hanne Svinsas Magga, psykiatrisk sykepleier i SANKS - Samisk nasjonal kompetansetjeneste - psykisk helsevern og rus.

Hun refererte til helse- og levekårsundersøkelsen Saminord, som universitetet i Tromsø står bak, som viser at 49 prosent av samiske kvinner har opplevd vold og/eller overgrep. Til sammenlikning er tallet for norske kvinner 35 prosent. Se undersøkelsen Saminor her.

Økt forekomst av vold i samiske miljø er komplekst og lar seg ikke forklare med enkle og bastante svar. Det er viktig å huske at det er både individuelle, lokale og generasjonsforskjeller mellom samer, sa Magga og tilføyde: 

– Overgrep er ikke bare et samisk fenomen, det er universelt og angår oss alle.

 Tystnaden Magga.jpeg

Holdt innlegg: Hanne Svinsas Magga, psykiatrisk sykepleier i SANKS .

Fortielseskultur

 

Noe både SANKS og Marita Sandvik belyste var en større «fortielseskultur» i minoritetssamfunn og lukkede samfunn (f.eks religiøse samfunn), enn i det norske samfunnet for øvrig. Fortielseskulturen mener de henger sammen med dobbeltstigma, konsekvenser for storfamilie og utestenging fra miljø og næringsgrunnlag, med mer hvis man forteller.


– Taushet har vært en overlevelsesstrategi i mange urfolkssamfunn. De unge kvinnene, Marion og Ida som står frem i filmen, har erfart at taushet ikke lenger gagner noen, sier Sandvik.


Sandvik viste fram flere verktøy RVTS har utviklet, som skal gjøre det lettere å snakke om, og avdekke vold og overgrep. Flere av disse er delvis oversatt til de tre samiske språkene:

www.snakkemedbarn.no

www.jegvet.no

seksuellatferd.no – Håndtering av sunn, bekymringsfull og skadelig seksuell atferd

 

Tysnaden Marita.jpeg

Bilde fra det faglige opplegget i etterkant av filmen.


Fere målgrupper


Filmens tre målgrupper er helseapparatet, ungdom og ordinært publikum. Målet med filmen er å belyse problemet og bryte taushetskulturen. Regissør er Liselotte Wajstedt.

26. januar vises filmen i Snåsa. Deretter går den videre til Mosjøen 13. februar, Hattfjelldal 14. februar, Mo i Rana 15. februar og Røyrvik 24. februar, før den turnerer i Finnmark. Se:

www.facebook.com/tystnadenisapmi

 


Gjenbruk av katalogelement