TryggEstTilskudd

Søk om tilskudd i til TryggEst i løpet av mars

Publisert: onsdag 13. mars 2024
 
Kommunene kan søke om opptil 400 000 kroner hver i tilskudd fra Bufdir, i forbindelse med TryggEst. Målet er at flere kommuner blir TryggEst-kommuner og får økt kompetanse om vold og overgrep.
Mer om
Vold og overgrep


 
Unni Skoglund
Kommunikasjonsrådgiver​


- Det er viktig at kommunene gjøres kjent med de muligheter de har for å søke midler for oppstart TryggEst. Hvis flere kommuner går sammen om å søke midler kan det medføre et større tilskudd. Det er også viktig at kommuner får informasjon om hvilken grad av bistand de kan få av oss ved RVTS i en oppstartsfase, sier Grete Ystgård, rådgiver ved RVTS Midt. 



 Psykiatrisk sykepleier og rådgiver ved RVTS Midt, Grete Ystgård, jobber blant annet med å forebygge vold mot eldre.​


TryggEst er utviklet for å hjelpe kommunene til å jobbe mere målrettet og ikke minst systematisere voldsarbeidet, for å kunne forebygge, avdekke og håndtere vold og overgrep mot risikoutsatte voksne. TryggEst er et viktig bidrag for økt kompetanse om risikoutsatte voksne. ​

- Støtten som kommunene nå kan søke om, vil kunne gjøre dem istand til å komme godt i gang med dette arbeidet, sier Ystgård.


TryggEst - målet med tilskuddsordningen er, ifølge Bufdir, tredelt

  • Tilskuddsordningen skal stimulere kommunene til å starte med TryggEst. Nye kommuner vil derfor være prioritert.
  • Tilskuddsordningen skal bidra til økt kompetanse om vold og overgrep blant ansatte i relevante tjenester, og økt kjennskap til TryggEst blant ansatte og innbyggere, herunder målgruppen for TryggEst
  • Tilskuddsordningen skal også bidra til at vold og overgrep mot risikoutsatte voksne forebygges og avdekkes, og at sakene håndteres på en god og forsvarlig måte.

 

Legger til rette for økt kompetanse om vold og TryggEst generelt, ved å bidra til:

  • at innbyggere i kommunen får kjennskap til TryggEst og hvordan en kan melde fra ved bekymring om vold og overgrep, og at innbyggere i målgruppen for TryggEst får økt kunnskap om vold og overgrep og hvordan en kan få hjelp.

Hva kan det søkes om og utmåling av beløpet det kan søkes om midler til:

  • deltakelse på aktuelle kurs eller utdanninger som vil gi økt kompetanse som understøtter TryggEst i kommunen,
  • planlegging og gjennomføring av lokale kurs/fagdager/personalsamlinger,
  • utarbeiding av lokalt informasjonsmateriell (brosjyrer, filmer, nettbasert informasjon og liknende), • gjennomføring av kurs/samtalegrupper for målgruppen, og
  • tiltak for å gi informasjon til innbyggere i kommunen om TryggEst. Tiltakene skal rettes mot:
  • kommunal TryggEst-koordinator,
  • kommunalt TryggEst-team,
  • ansatte i aktuelle kommunale tjenester,
  • innbyggere generelt (informasjonsmateriell om kommunal TryggEst ordning), og
  • målgruppene i TryggEst, f.eks. personer med utviklingshemming, eldre, pasienter og brukere.


Hver kommune kan maksimalt søke om kroner 400 000,-. For kommuner hvor det opprettes egne team i den enkelte bydel, vil bydelene kunne forstås som selvstendige kommuner i tildeling av tilskudd. Det gis ikke midler til å finansiere drift av TryggEst i kommunen.


Nyttige verktøy


- Det å være en TryggEstkommune medfører at kommunene får tilgang til mange nyttige verktøy og økt kompetanse. Det er utviklet flere moduler (E-læringer) om ulike tema, handlingskort og RITE risikoverktøy. Her kan kommunene/ansatte i Helse- og omsorgstjenestene velge selv hvilke moduler de ønsker å gjennomføre, ut i fra arbeidssted og aktualitet, fremhever Ystgård.



Siri Leraan er helsesykepleier, sexologisk rådgiver og familieterapeut​ ved RVTA Midt. Hun jobber tett sammen med Grete Ystgård i forhold til TryggEst.

 

Hun forteller at i følge sluttrapport TryggEst_sluttrapport_2020_web2.pdf (unit.no) så opplever kommuner som inngår i TryggEst en økning i antall saker de avdekker.

 

- Tilbakemeldinger fra ansatte i TryggEstkommune er bl.a opplevelsen av en større trygghet i arbeidet med voldssaker og ikke minst fordelene med å systematisere arbeidet og få rutiner på å samarbeide med andre faggrupper om felles sak, i tråd med gjeldende lovverk.​


 Eldre som har det bra, er målet. Illustrasjonsbilde: AdobeStockphoto



Målgruppe: Målgruppen er voksne i sårbare livssituasjoner, herunder personer med utviklingshemming, eldre, personer med psykisk eller somatisk sykdom, personer med nedsatt funksjonsevne m.fl.

Ansvarlig: Statsforvalteren i Trøndelag

Hvem kan søke: Kommuner som har innført, eller har vedtatt å innføre TryggEst i kommunen, kan søke om midler. For å få innvilget tilskudd må kommunen organisere eller ha startet opp med TryggEst i kommunen ved søknadstidspunktet eller binde seg til å starte opp TryggEst i løpet av tilskuddsperioden. Kommunen må kunne vise til vedtak om oppstart av TryggEst på politisk eller administrativt nivå i kommunen. Kommunen må delta i statistikkrapportering til Bufdir. Kommuner som tidligere ikke har fått midler vil bli prioritert.

Mer informasjon om tilskuddsordningen finner du her: Regelverk for TryggEst 2024 (bufdir.no)

Søknad sendes via denne siden: Tilskudd til TryggEst | Bufdir

Søknadsfrist:

31. mars 2024

Kontaktperson hos Statsforvalteren i Trøndelag: Laila Hoff Johansen, tlf: 73 19 91 39



Gjenbruk av katalogelement