TroFolketroVoldOgOvergrepSapmi

Marit Myrvoll

Viktig og opplysende konferanse

Publisert: mandag 30. september 2024
 
Hvilken innvirkning kan tro, folketro og små samfunn, ha på avdekking og forebygging av seksuelle overgrep i Sápmi? Dette var tema på konferansen som Samarbeidsforum for vold og overgrep i samiske samfunn arrangerte i Trondheim 17.09.24
Mer om
samisk, Vold, Vold og overgrep

​​

 
Unni S​koglund
Kommunikasjonsrådgiver

​​

​Konferansen hadde 93 fysiske deltakerne, og 196 som fulgte arrangementet digitalt. Etter at konferansierene Liv Eli Gaup og Siri Leraand hadde ønsket alle velkommen, holdt Torjer Olsen, professor i urfolksstudier ved Senter for samiske studier på Universitetet i Tromsø, et interessant foredrag om «Læstadianisme, seksualitet og kropp – historiske perspektiver».       

 Siri Leraand og Liv Eli Gaup.jpg

Samarbeid: Siri Leraand og Liv Eli Gaup​ fra henholdsvis RVTS Midt og RVTS Nord var konfransierer og loset alle trygt gjennom dagen.


Han snakket om hvordan læstadianismen er en viktig del av samisk historie. Han fortalte om læstadianismens opprinnelse, og hvordan vekkelsen spredde seg i nord, særlig i de samiske miljøene fra 1845 til 1860. Fra 1900-tallet var det sterke skillelinjer mellom «de vekkede» og de «ikke-vekkede», og denne splittelsen ble en integrert del av læstadianismen.

Torjer Olsen.jpg

Lærerikt: Torjer Olsensnakket innsiktsfult og forståelig om Læstadianismen.


Læstadianismen har en patriarkalsk tankegang. Ved flere tilfeller hvor overgrep har blitt avdekket, i vår tid, har en del predikanter, ifølge Olsen, gitt utøvere en skyldsforlatelse og gått langt i å gi de utsatte ansvar/skyld for overgrepene relatert til egen atferd og klesmåte. Han påpekte også at det samiske språket lenge har manglet et godt språk for seksualitet.

 

Tro på ondskap

Et annet spennende og opplysende foredrag sto Marit Myrvoll for. Myrvoll er sosialantropolog (PhD) og forsker ved SANKS (Samisk Nasjonal Kompetansetjeneste - psykisk helsevern og rus). I foredraget: «Å tro og bli trodd – noen aspekter ved samisk virkelighetsforståelse» snakket hun blant annet om ganning. Ganning, og trusler om ganning, kan føre til psykisk belastning hos de som blir utsatt for dette. Personer som har opplevd ganning kvier seg for å fortelle om dette da det er lite kunnskap og forståelse rundt fenomenet i norsk helsevesen.

– Troen på ondskapen i ganning, lever i beste velgående, men skjult og fordekt. Dette er taus kunnskap, poengterte Myrvoll.


 Marit Myrvoll.jpg

Å tro og bli trodd: Marit Myrvoll holdt et interessant innlegg på konferansen.


Manglende tillit

Rolf Steffensen (tidligere sokneprest og ordfører i Hamarøy kommune) holdt sammen med Einar Bondevik (prest i sørsamisk område) foredraget: «Betraktninger fra lulesamisk og sørsamisk område».

Utfordringene rundt manglende tillit mellom samisk befolkning og tjenesteapparatet ble her belyst. Forskning viser, Vold og overgrep i ­samiske samfunn (nhri.no), at hele 49 prosent av samiske kvinner er utsatt for fysisk, psykisk eller seksualisert vold i løpet av livet. Men manglende tillit til det norske tjenesteapparatet fører til at mange ikke oppsøker hjelp.

Steffensen snakket også om generasjonstraumer, om voldsproblematikk, avmakt og smerte som kan overføres fra generasjon til generasjon. Det er mange eksempler på at samme person kan være både utsatt for vold og overgrep, og en som utsetter andre for det samme.  

Andre tema på konferansen var «Psykologiske konsekvenser av overgrep i religiøse miljøer, med utgangspunkt i samiske erfaringer» fra psykologspesialist Elisabeth Gerhardsen som jobber i Samisk nasjonalt kompetansesenter – psykisk helsevern (SANKS). Gerhardsen oppfordret til økt forebyggende arbeid rettet mot samiske barn og unge med blant annet holdningsarbeid og seksualitetsundervisning.

 

Taushetskultur

Mona Kiil, som er postdoktor ved NKVTS i prosjektet «Vold i nære relasjoner og seksuelle overgrep i samiske samfunn», snakket om temaet: «Hvilken rolle kan tro og bruk av folkemedisin ha i møte med seksuelle overgrep i nordnorske lokalsamfunn?»

Mona Kiil.jpg

Ulike innfallsvinkler: Alle foredragsholderne hadde ulike innfallsvinkler til konferansens tema, noe som gjorde dagen veldig spennende. Her er Mona Kiil i aksjon.


Hun fortalte om taushetskulturen som hersker i samiske samfunn, både i kjernesamiske og fornorskede områder.  

– Denne tausheten forstår jeg langt på vei som et symptom på en æreskultur. Det er ofte viktigere å beskytte familiens rykte enn å håndtere slike problemer åpent. Utfallet av det blir at man fra barndommen av «læres opp» til å beskytte seg mot kjente overgripere, i stedet for at lokalsamfunnet sanksjonerer mot overgripere, sa Kiil. 

 

Forebyggende hjelpetilbud og verktøy

Jana Maack, psykologspesialist ved SIFER, UNN, presenterte lavterskeltilbudet «Det finnes hjelp» som er et tilbud for voksne med seksuell interesse for barn og som ønsker hjelp til å unngå å handle på sin seksuelle interesse, se mer på www.detfinneshjelp.no

 Marita Sandvik, rådgiver ved RVTS Midt, presenterte nettsiden www.seksuellatferd.no Dette er en ressursside for fagpersoner om sunn seksuell utvikling og håndtering av bekymringsfull og skadelig seksuell atferd. Her finnes blant annet veiledere for skoler og barnehager, materiell for å jobbe med seksualitet og kontaktinformasjon til konsultasjonsteam i hele landet.


Jana Maack og Marita Sandvik.jpg 

Praktisk: Jana Maack og Marita Sandvik presenterte relevante blant annet hjelpetilbud og verktøy.


Utsatte for vold og overgrep

Dagens to siste innlegg handlet om å være utsatt og hvilke store konsekvenser dette har for psykisk helse og livskvalitet. Spesialpedagog Gunn Mirja Eikseth, løftet fram stemmer fra brukere av støttesenter for overgrepsutsatte (Smiso) i foredraget «Når tausheta svir- erfaringer fra møter med utsatte»

Dagen ble så avsluttet med samtale mellom klinisk psykiatrisk sykepleier Johan Inge Greff, og en mor og datter som delte sine erfaringer fra behandling ved SANKS.

 

Samarbeidsforum om vold og overgrep i samiske samfunn 

Samarbeidsforumer for forebygging av vold i samiske samfunn stod bak denne nasjonale konferansen. Samarbeidsforumet har som formål om å øke samarbeid, dele erfaringer og være en drivkraft for endringsarbeid i forebygging og bekjempelse av vold og overgrep i samiske samfunn. Samarbeidsforumet ledes av RVTS nord. RVTS midt er med i forumet. Denne konferansen ble planlagt av en arbeidsgruppe som springer ut av forumet. Deltakere i arbeidsgruppen var RVTS nord og midt, NASAK, Samisk kirkeråd, Smiso Troms, Konfliktrådet Finnmark, Barnehuset i Tromsø og Nord universitet. ​

Tilskuddsmidler fra Justis- og beredskapsdepartementet gjorde at konferansen i Trondheim var gratis. Forumet jobber for at også kommende konferanser kan tilbys gratis. Neste års konferanse er i lagt til lulesamisk område, nærmere bestemt Bodø. Dato er ennå ikke bestemt. ​

 

Litt klokere

– Det var bra deltakelse og et stort engasjement på konferansen. Det var gode og opplysende foredrag som gir både oss som arrangører, og deltakerne, ny og viktig kunnskap, sa Siri Leraand i RVTS Midt.

Også Elisabeth Gerhardsen syntes konferansen hadde viktig innhold:

Elisabeth Gerhardsen.jpg

– Det er viktig å sette fokus på overgrep med et kulturforståelsesblikk. Kulturforståelsen er utrolig viktig. Vi blir klokere i møte med en annen kultur, uansett om det gjelder den samiske kulturen eller andre. Dagen i dag var spennende. Det kom fram ny kunnskap og nye dybder i kunnskapen. Det gir nyttig oppdatering, sa Elisabeth Gerhardsen.


Kunstnerisk innslag ved Viktor Willhelmsen og Marja Mortensson.jpg
Kunstnerisk innhold: Viktor Willhelmsen og Marja Mortensson sto for vakket gitarspill og joik.



 Gjenbruk av katalogelement