RadikaliseringStorInteressRundtFagdag24

Oversiktsbilde konferansen radikalisering

Stor interesse rundt fagdag

Publisert: tirsdag 10. desember 2024
 
RVTS Midt og Statsforvalteren i Trøndelag sin fagdag om forebygging av radikalisering og voldelig ekstremisme i Trøndelag, ble raskt fulltegnet. De 70 deltakere fikk en innholdsrik dag med flere tankevekkende foredrag.
Mer om
Radikalisering

​​​​​

 
Unni S​koglund
Kommunikasjonsrådgiver​​​​

​​'


 
Jon B. Huseby
Digital produsent​​​​

​​​



​– Interessen for fagdagen viser at dette er aktuell tematikk som mange ønsker mer kunnskap om, sier Venke Aarethun. Hun er rådgiver ved RVTS Midt og i konferansens arrangementskomité. Hun poengterer viktigheten av at folk møtes på tvers av sektorer og fagfelt.​​

– Vi er glad for at denne fagdagen samlet folk på tvers av fagfelt. Her har vi representanter fra Politiet, skoleverket, spesialisthelsetjenesten, NAV, kriminalomsorgen og fra Trondheim kommune, for å nevne noen. De utfordringene vi står i må vi løse sammen, og derfor er det så viktig at vi kan møtes slik som i dag, sier Aarethun.

 

Venke Aarethun.jpg

Ønsket velkommen: Venke Aarethun fra RVTS Midt, og arrangementskomiteen, på fagdagen som ble holdt på Rica Nidelven.


Høyt nivå på foredragsholdere

Programmet på fagdagen speilet at utfordringer med radikalisering og voldelig ekstremisme er noe som må løses i et større fellesskap. Det var høyt nivå på de som foredro:

Asle Meland, PST, Trusselbildet på politisk motivert vold i Norge og Trøndelag.

Meland trakk blant annet fram hvordan krigen mellom Hamas og Hizbolla har et stort radikaliseringspotensial. Også koranbrenningen til Sian (Stopp Islamiseringen av Norge) og andre har et stort radikaliseringspotensial. Meland løftet fram radikaliseringstunnellen, som handler om den prosessen en person kan gå gjennom fra å ha et snevert og ensidig syn på verden til å, i ytterste konsekvens, ende opp med intensjon om og kapasitet til å utøve vold. 


Radikaliseringsprosessen illustrasjon.JPG

Radikaliseringsprosessen illustrasjon fra Regjeringen.no


Andre foredragsholdere og tema var:

Svein Øverland Psykologspesialist, Det er ikke ungdommene som er problemet. Det er vi voksne.

Aksel Tjora, professor NTNU, Utenforskap, tilhørighet og destruktive fellesskap.

Per Hellevik Moum, NKVTS, Betydningen av psykisk helse for forebyggingsapparatets forståelse og håndtering av radikalisering og voldelig ekstremisme.

Leif Strøm, jurist ved RVTS Midt, Om å forstå hverandres lovverk i et samarbeid.


Panelet crop.jpg

Fagdagen ble avsluttet med en panelsamtale, hvor disse deltok:

May Liz Flatholm - seniorrådgiver NAV Trøndelag, Svein Øverland - leder nasjonal enhet for rettspsykiatri, Beate Støkkan - SLT koordinator Trondheim Kommune​, Marianne Storkås - politikontakt på Heimdal og Camilla Wright - leder Uteseksjon i Trondheim. (Også ​Live Næss - koordinator forebygging av radikalisering og voldelig ekstremisme i Trondheim Kommune deltok i deler av panelsamtalen). ​


 – Jeg møter ungdommer som det er bekymring på, og da synes jeg det er viktig å vise at jeg bryr meg. Det er viktig å være oppriktig, for ungdommen lukter hvis vi ikke er ekte i kommunikasjonen med dem, sier Marianne Storkås som er politikontakt på Heimdal.

Vi snakket med tre på konferansen om hvordan de syntes dagen var:

 

Sissel Kvithammer.jpg

Sissel Kvithammer, politioverbetjent Trondheim politistasjon, samvirke psykisk helsevern

– Jeg er ansatt i en ny stilling i politiet, som har fått navnet Samhandling psykisk helse. Vi jobber forebyggende, og det er nyttig for meg å være på denne konferansen. Det er viktig at vi deler hva vi jobber med, og for meg er det fint å få kjennskap til hvilke roller de ulike har, både forelesere og de andre deltakerne. Det er også en fin arena for å knytte nettverk.

 

Azra Hailovic.jpg

Azra Hailovitc, minoritetsrådgiver i Trondheim kommune, tjeneste plassert i uteseksjonen

– Som minoritetsrådgiver jobber jeg med temaet negativ sosial kontroll og æresrelatert vold. Da er det viktig for meg å få oppdatert informasjon på dette feltet, og få det overordna bildet på ekstremisme og radikalisering, og derfor er jeg på konferansen. Jeg møter mange som er preget av det som skjer i Midtøsten. Utfra det jeg har hørt her i dag, fra PST, er det høyreekstremismen som er det største trusselbilde.

 

Ola Dyrdal.jpg

Ola Dyrdal, psykolog i Trondheim kommune, uteseksjonen

– Det er veldig spennende å være her på konferansen. I Uteseksjonen har vi en plassert funksjon med koordinator for forebygging av radikalisering og voldelig ekstremisme, og jeg er også med inn i dette arbeidet. Det er fint å delta i dag og få med seg mer faglig tyngde, og å komme inn i et fellesskap, gjennom å knytte noen nye kontakter. Jeg synes politiets perspektiv var veldig interessant. ​

Gjenbruk av katalogelement