PodcastepisodePTSD

Podcastepisode fra Diagnosepodcasten om PTSD

Publisert: fredag 18. november 2022
 
I Diagnose-podcasten til St. Olavs hospital får du høre psykologspesialist ved RVTS Midt, Håkon Stenmark, snakke om hvordan føles det å ha opplevd noe som er så traumatiserende at du i etterkant ikke klarer å leve et normalt liv.

Mer om


Unni Skoglund
Kommunikasjonsrådgiver


​Posttraumatisk stresslidelse (PTSD) kan ramme deg som har vært involvert i, eller vært vitne til, en eller flere livstruende eller svært traumatiske hendelser. Den eller de traumatiske opplevelsene kan være knyttet til voldtekt eller krig, men kan også komme av å bli utsatt for, eller se, vold bli utført. Et eksempel på det kan være familievold som ofte strekker seg over tid. PTSD kan også komme etter å ha opplevd en dramatisk trafikkulykke. 


Det er helt normalt å få reaksjoner og ettervirkninge hvis du har vært utsatt for noen av hendelsene ovenfor. Men noen ganger går ikke ettervirkningene over, selv etter lang tid, og da kan det handle om en posttraumatisk stresslidelse.

De fleste med PTSD får symptomer raskt etter at å ha vært gjennom en opprivende hendelse, men hos noen kommer ikke symptomene før lang tid etterpå, det kan være snakk om måneder eller år.


I denne ferske episoden av podcasten Diagnose får vi høre om PTSD fra psykologspesialist og nestleder RVTS Midt, Håkon Stenmark.


Håkon Stenmark

I tillegg får vi høre hvordan det er å leve med PTSD fra krigsveteran Hallgeir Mikalsen, den første nordmannen som ble skadet i Afghanistan. Hendelsen i mai 2003 har satt seg både fysisk og psykisk i kroppen hans. I etterkant han Mikalsen  engasjert seg i veteransaken, og er med Styret i SIOPS – veteranavdelingen for skadde. 



Hallgeir Mikalsen


Hør episoden der du lytter til podkast, eller via Diagnose-nettsiden.






Gjenbruk av katalogelement