PilotprosjektUkrainskeFlyktningerMelhus

Deltagere og kursledere på kurs for ukrainske flyktninger

Pilotprosjekt for ukrainske flyktninger i Melhus

Publisert: torsdag 11. juli 2024
 
Har du tenkt på at mange av flyktningene som kommer til Norge, kommer fra et helsevesen som fungerer annerledes enn vårt? Det er tilfelle for det store antallet flyktninger som har kommet fra Ukraina. Nå har 50 av dem fått et helt spesielt kurs.
Mer om
Flyktning, Flyktninghelse


 
Unni S​koglund
Kommunikasjonsrådgiver​​​

​​

​Ukrainske flyktninger bosatt i Melhus får nå kurs for å få økt kunnskap rundt forståelsen av psykisk helse og samtidig gjøre seg kjent med hvordan helsevesenet i Norge fungerer. Forrige uke var det diplomseremoni for de første 50 som har gjennomført kurset. Pilotprosjektet fortsetter til høsten.

Utgangspunktet for kurset var at ukrainere i liten grad tar i bruk det norske helsevesenet og at det ofte kan oppstå misforståelser i forhold til hensikten med måten tjenestene fungerer på.  

– Helsevesenet i Norge har i stor grad et forebyggende fokus på hva hver og en av oss kan gjøre for å holde oss mest mulig friske. I Ukraina oppsøkes gjerne legen for å få medisiner som kan fikse problemet når man er blitt syk, og psykisk helse er for mange et tabu. Kurset er tenkt som en bro slik at det skal bli enklere for ukrainere å bruke det norske helsevesenet, sier Jorunn Gran.



Pilotprosjekt: Jorunn Gran​ er psykologspesialist i klinisk psykologi. Hun synes det er et spennede prosjekt som nå har blitt gjennomført på Melhus.


Hun er psykologspesialist ved Ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging, RVTS Midt, ved St. Olavs hospital. Senteret arrangerer kursene i samarbeid med Voksenopplæringen på Melhus og Migrasjonshelseteamet i Melhus. Det har kommet rundt 300 ukrainske flyktninger til Melhus etter at krigen i Ukraina brøt ut.

 

Nyttig og lærerikt

Diplomutdelingen foregikk på Frivilligsentralen på Melhus. Vi var til stede og snakket med noen av deltakerne og arrangørene:

– Jeg synes kurset har vært veldig nyttig. Det er bra at flere ukrainere får anledning til å ta det framover. Kursleder Valentina har gitt oss gode tips til hvordan vi kan håndtere følelser og emosjonelle situasjoner, og ikke minst hvordan vi kan forstå våre egne reaksjoner, sier sier Alona Yevtushenko og tilføyer:

– Nordmenn er vant til å oppsøke psykolog og at både fysisk og psykisk helse er viktig. I Ukraina er det liten tiltro til helsevesenet, så det er fint å lære at det norske helsevesenet fungerer annerledes enn det i hjemlandet vårt.

Kurset her fått tittelen “Kurs for å håndtere følelser, styrke mentale ressurser og mestre ikke-voldelig kommunikasjon". Det er den ukrainske psykologen Valentina Pronina som hadde ideen til kurset, Den fikk hun da hun selv gikk på introduksjonskurs. Ideen bygger også på funn fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) sin undersøkelsen av ukrainske flyktninger i 2023, referert i rapporten "Skal vi snakke om psykisk helse": En pilotstudie av opplevd hjelpebehov og holdninger til psykisk helse hos Ukrainske flyktninger. - NKVTS.

Flyktningetjenesten, Migrasjonshelseteamet i Melhus og RVTS har samarbeidet om å velge ut deltakere og organisere kursdagene. De 50 kursdeltakerne har vært fordelt på tre grupper: en for enslige kvinner, en for enslige menn og en for familier.

Krevende situasjon

Valentina Pronina, som selv kom til Norge som flyktning etter krigsutbruddet i Ukraina i 2022, fikk oppgaven med å utvikle prosjektet og holde kurset. Kurset består av seks samlinger på to timer hver. Kurset er gjort til en obligatorisk del av introduksjonsprogrammet i Melhus kommune. Pronina er ansatt som rådgiver hos RVTS Midt, og har bakgrunn som psykolog fra Ukraina.


Blomster.jpg 

Blomster: Linn Volden fra Flyktningetjenesten i Melhus deler ut blomster til kursleder Valentina Pronina. I bakgrunnen er Jorunn Gran fra RVTS Midt.

– Det har vært givende, men også krevende å lede kurset. Veldig mange ukrainere er slitne. De sover dårlig og bekymrer seg mye over situasjonen i hjemlandet. De fleste har forlatt noen av sine kjære da de dro til Norge. Vi håper dette kurset skal gjøre det enklere for dem å oppsøke hjelp når de trenger det, sier kursleder Valentina Pronina.

Flyktningetjenesten i kommunen har vært til stede på alle samlingene. De innrømmer at det er litt uvanlig med et kurs som de ikke helt vet innholdet på, ettersom kurset foregår på ukrainsk.


Flyktningtjenesten: Linn Volden, Ellen Hoff Johansen, Astier Seyfu Asmelash og Ingrid Stensby fra Flyktningtjenesten i Melhus kommune, fulgte seremonien på Frivilligsentralen.


 – Men det har kommet mange positive tilbakemeldinger fra deltakerne på kurset, så det lover godt, sier Astier Seyfu Asmelash, konsulent i flyktningetjenesten i Melhus.​

Kulturelle forskjeller

Kursdeltagerne ble ropt opp én og én og fikk utdelt diplom. Etterpå var det kaffe, te, kake og frukt og ikke minst samtaler rundt bordene.


Veldig nyttig.jpg
Veldig nyttig: F.v. Alona Yevtushenko, Yuliia Aliaieva, Olena Zhykol, Kseniia Lukina Lukina, Liubor Volokova, Anastasiia Ivakhnenko, Valeriia Bilokopytova var samlet til diplomutdelingen. De er enige om at kurset var både viktig og nyttig.


Olena Zhykol er en av ukrainerne som har gjennomført kurset og som er fornøyd:

– Det er kulturelle forskjeller mellom Norge og Ukraina. Vi har ikke vokst opp med at det å oppsøke psykolog er en løsning. Dette kurset var min første erfaring med en psykolog. Jeg tror kurset er veldig nyttig for alle flyktninger som er nye i Norge. Å få forklarte hvordan vi skal forstå helheten i situasjonen vår av en ukrainsk psykolog har vært veldig bra, sier Olena Zhykol.

Mangfoldig land.jpg

Mangfoldig land: Viktor Kuzmin, Olena Kabboura og Olena Olkkorska framhever at ukrainere er ulike, og at ikke alle er skeptiske til psykologer.


Olena Kabboura vil gjerne framheve at ukrainere ikke er noen ensartet gruppe. De har vokst opp med ulik kultur etter hvilken familie de har, og hvilket område i landet de kommer fra.

– Det er flere grunner til at vi ukrainere ikke bruker helsevesenet så mye. Det handler også om at det er dyrt for oss å gå til legen, sier Olena Kabboura og tilføyer: – Ukraina er et stort land med et stort spenn av mennesker. Vi setter pris på at nordmenn ønsker å hjelpe oss, men de har nok litt vanskelig for å forstå oss.

Viktor Kuzmin er for det meste positiv til kurset:

– Jeg synes kurset har vært interessant og nyttig, med noen unntak. Jeg hadde ønsket meg mindre grupper, for det er vanskelig å snakke åpent når vi er så mange i hver gruppe, sier han.

Ved et annet bord finner vi Valeriia Bilokopytova:

– Det var veldig bra at kurset var på morsmålet vårt, med en person som forstår hvilke utfordringer vi står i, sier Bilokopytova.​

 

Nytt kurs til høsten

Jorunn Gran ønsker fremtidige kursdeltakere i Melhus velkommen til nytt kurs til høsten. Hun håper at kurset skal kunne spre seg til andre regioner.

– Vi ser for oss at også ukrainske flyktninger fra andre deler av landet kan ha god nytte av dette kurset. Nå skal kurset evalueres slik at vi kan gjøre tilpasninger og lage et enda bedre kurs til høsten. Kanskje kan kurset på Melhus inspirere til liknende kurs i andre kommuner, sier Gran.



Vel blåst: 50 ukrainere har gjennomført kurset som blant annet har som mål at ukrainske flyktninger, som kommer fra krig i hjemlandet, skal forstå sine egne reaksjoner bedre og oppsøke hjelp når de trenger det. Her er en god del av dem samlet til diplomsermoni.


Gjenbruk av katalogelement