OppsummeringOgGlimtFraFlyktningkonferansen2025

Katrin Glatz Brubakk på Flyktningkonferansen 2025

Oppsummering og glimt fra Flyktningkonferansen

Publisert: onsdag 26. mars 2025
 
Etter to intensive dager kan vi si vel blåst for Flyktningkonferansen 2025. Konferansen samlet 336 tilhørere og bydde på et stort spekter av innlegg. Her er en liten oppsummering.
Mer om
Flyktning, Flyktningbarn, Flyktninghelse

​​​​

 
Unni Skoglund
Kommunikasjonsrådgiver​​
 ​



Kathinka B. Høyden
Kommunikasjonsrådgiver​​


​​

Marte Heian-Engdal på scenen Flyktningkonferansen.jpg

Marte Heian-Engdal, forsker og forfatter, holdt åpningsinnlegget på Flyktningkonferansen. Hun tok oss med inn i problematikken mellom Israel og palestinere gjennom fortellingen til en palestinsk familie gjennom generasjoner.  


Ayesha Wolasmal på Flyktningkonferansen singelbilde.jpg

Ayesha Wolasmal, forfatter og strategisk rådgiver, fortalte om sine erfaringer både som diplomat og bistandsarbeider i Afghanistan. Hun fortalte hvordan hun har måtte lytte til ekstremistene i Taliban og vinne tillit for deretter å komme i dialogog få mulighet til å utfordre dem. 


Æresrelatert kriminalitet var temaet Astri Johanne Holm snakket om. Hun løftet viktigheten av avergeplikten, og sa blant annet at  utnomekteskapelige forbindelser, eller rykter om det og kvinners initiativ til skilsmiss, er typiske triggere til æresrealtert vold. 


Helle Rabøl Hansen, cand. Jurist, Phd og forfatter, holdt innlegget Fra krig til tilhørskampe i det nye land”. Hun pekte blant annet på spagaten innvandrerbarn står i med en fot i ulike kulturer.  


Katrin Glatz Brubakk på Flyktningkonferansen.jpg

Katrin Glatz Brubakk, barnepsykolog for Leger uten grenser snakket om “Fra traumer til håp - om arbeid med Gazakrigens yngste offer”. Hun kom hjem fra Gazastripen for to uker siden og fortalte flere hjerteskjærende historier, men også om øyeblikk som ga håp. 

 

Nina Grünfeld.jpg

En flott musikalsk start på dag 2 av Flyktningkonferansen med spontan dans, ble etterfulgt av professor Nina Grünfeld og en beretning om hva det vil si å være jøde i Norge i dag satt i kontekst til dagens situasjon i Israel og Gaza. 


Valentina Pronina.jpg 

Foto: Jon Berntsen Huseby


Fra RVTS Midt fortalte Valentina Pronina, som selv er ukrainsk flyktning, om sitt pilotprosjekt for ukrainske flyktninger i Melhus kommune.  


Psykologspesialist Judith van der Weele ga o​ss tankevekkende perspektiver rundt flyktninger i barnevernets søkelys: Viktigheten av kulturfokus og innsikt i intuitive og kulturelle praksiser. 


Professor og psykologspesialist Silje Endresen Reme fortalte oss at vi kan lære hjernen at opplevelser og fornemmelse ikke n​ødvendigvis er farlige, og at smertealarmen faktisk kan skrus av. Professor og psykologspesialist Silje Endresen Reme fortalte oss at vi kan lære hjernen at opplevelser og fornemmelse ikke nødvendigvis er farlige, og at smertealarmen faktisk kan skrus av. Ny forskning ser på smerte og traumer som en kompleks subjektiv opplevelse, og vi har dermed nye metoder for behandling og kurering av smerte. ​

 ​

Håkon Stenmark og Merethe G. Hellen.jpg

Foto: Jon Berntsen Huseby​​

Psykolgspesialistene Merethe G. Hellen og Håkon Stenmark fra RVTS Midt, fortalte om narrativ eksponeringsterapi (NET), og sine opplevelser med tidligere barnesoldater og andre traumatiserte blant annet Uganda. RVTS Midt tilbyr også kurs i denne behandlingsformen. 


Panelsamtale dag 2.jpg

Konferansier Hilde Sandvik ledet panelsamtalen der fokuset var egenomsorg og hva det gjør med oss å jobbe med krevende problematikk. ​Deltakere var professor Silje Endresen Reme fra UiO, Merthe G. Hellen, psykologspesialist fra RVTS Midt, og Inger Sagen Hasselø​, rektor ved Huseby skole. Foto: Jon Berntsen Huseby


Til sammen var det 336 personer som så konferansen. 260 av dem var fysisk til stede i Trondheim, mens de siste 76 deltok digitalt. Takk til alle deltakerne for to fantastiske og givende konferansedager! ​

Bilde av salen Flyktningkonferansen 2025.jpg

Dette sier et par av deltake

rne: 

Hamza Saoud.jpg

HamzSaoud, lærer på voksenopplæringen i Trondheim kommune

– Jeg jobber med språkopplæring og interkulturell kompetanse til traumatiserte voksne. Foredraget med Ayesha Wolasmal satte et veldig spennende fokus på Afghanistan. Dialog må være det første steget.  
Jeg likte også veldig godt foredraget til Helle Rabøl Hansen som snakket om hybriditet-identitet, for mennesker som har flyktet. Tilhørighet er så viktig! Hun stiller spørsmål om hva som definerer vår identitet, og peker på at språk er makt. Hvis vi skal unngå å havne i situasjonen som Sverige eller Frankrike er i, med kriminalitet og vold knyttet til innvandrere, så må vi gi de som kommer en identitet også som norsk.  

Eva Barck crop.jpg

EvBarck, jobber i SEIF Selvhjelp for innvandrere og flyktninger

 ​Jeg syntes først at overskriftene på foredragene virket litt «tunge» og fryktet krevende fagtekster, men innholdet har vært overraskende bra. Det har vært spennende, sterkt og rørende.
Jeg likte spesielt foredraget til Judith van der Weehle – det hun sa om viktigheten av kulturkompetanse i barnevernssaker var svært interessant. Også gårsdagens foredrag fra Politiet om avvergingsplikten var godt. Jeg har selv anmeldt noen ut fra bekymring for fremtidige lovbrudd, og det var veldig bra at Politiet var så tydelige på viktigheten av å bruke avvergingsplikten. Det handler om mot – og å tørre.
I tillegg synes jeg det var sterkt å se Nina Grünfeld stå og unnskylde seg for å være jødisk og understreke at hun ikke støtter Israels angrepskrig mot Gaza, før hun holdt sitt innlegg om det å være jødisk i Norge i 2025.


 


Gjenbruk av katalogelement