Ny digital opplæring for de som betjener hjelpetelefoner

Foto fra filmsett hos RVTS

Ny digital opplæring for de som betjener hjelpetelefoner

Publisert: mandag 26. mai 2025
 
RVTSene jobber med å utvikle digital opplæring for ansatte og frivillige i chat- og hjelpetelefoner. ​Opplæringen tar for seg temaer som å bli tryggere i samtaler med pårørende, selvmordsnære, noen som har opplevd vold, overgrep eller andre traumer.
Mer om
Selvmordsforebygging, Hjelp, Hjelpere, Traumer, Traumer, Vold og overgrep



 
Jon Berntsen Huseby
Digital produsent

​​

Opplæringen som RVTSene nå utvikler for de som betjener chat- og hjelpetelefoner består av filmer, samtaleteknikker, fagartikler og en samtalegenerator for trening både på chat og telefon. Den gir også god opplæring i samtalemetodikk og om hvordan du skal ivareta seg selv som hjelper.​ Det finnes ikke en helhetlig og grundig opplæring ​fra før, så prosjektet er nybrottsarbeid.


Filmopptak på hjemmebane

I løpet av tre produksjonsdager i slutten av april ble deler av lokalene til RVTS Vest gjort om til filmsett, og det ble spilt inn tenkte samtale- og chatsituasjoner. Kommunikasjonsavdelingene ved alle RVTSene er tett involvert og utgjør til sammen en komplett produksjonsgruppe. Totalt i prosjektet skal det produseres 18 korte filmer fordelt på seks moduler. Disse skal gi fenomenforståelse, praktiske samtaleverktøy og innsikt i tjenestenes erfaringer og tips. Ansatte fra RVTS har rollen som regissører, filmfotografer, skuespillere, produsenter, assistenter, sminkører og mer. Opplæringen består av de nevnte filmene, samtaleteknikker, fagartikler og en samtalegenerator for trening både på chat og telefon.

 

Chat hjelpetelefon 2 kopi.jpg

Et nasjonalt samarbeid

«Chat og hjelpetelefoner» er et flerårig prosjekt med øremerkede midler fra Helsedirektoratets tilskuddsbrevet til RVTSene. Målgruppen er 28 organisasjoner, blant annet: Mental Helse, Kirkens SOS, LEVE og Skeivchat. Prosjektet er et samarbeid mellom alle RVTS-ene, med RVTS Sør som prosjektleder. Prosjektet er knyttet til mål 2 i den nasjonale handlingsplanen for selvmordsforebygging: «Trygg kommunikasjon om selvmord», og underpunkt 2.5 om opplæring for ansatte og frivillige. Målet er å styrke kvaliteten og kompetansen til de som betjener slike tjenester, gjennom et digitalt opplæringsprogram. De 28 organisasjonene som omfattes representerer et mangfold både i sammensetning og utfordringsbilde.



Lansering i 2026

I 2025 fortsetter samskapingen mellom RVTSene med planlegging, prototypetesting og ferdigstillelse av det faglige innholdet. Nettløsning og chatbot skal testes og integreres i den helhetlige digitale opplæringen, som planlegges lansert på en konferanse i 2026. Fra RVTS Midt deltok Oddfrid Skorpe, Inger Jepsen og Jon Berntsen Huseby. 

 


Prosjektet retter seg mot organisasjoner som tilbyr hjelpetelefon, chat og meldingstjenester – og tar for seg temaer som gleder, savn, kjærlighetssorg, ensomhet og utenforskap, fremtidsplaner, psykisk helse og selvmordstanker. 


 


Gjenbruk av katalogelement