KompetansehevingsprogramMottakEnsligeMindreårigeAsylsøkere

Bilde av kursdeltakere på kompetanseheving for asylmottak for enslige mindrårige.

Matnyttig kompetanseprogram rulles ut

Publisert: tirsdag 28. mai 2024
 
RVTS Midt er i gang med kompetansehevingsprogram for ansatte i mottak for enslige mindreårige asylsøkere i Trøndelag og Møre og Romsdal. – Dette er helt supert! Praksisnær undervisning som treffer beboerne våre veldig bra, sier Carina Valbø, mottaksleder.
Mer om
Asylsøker

​​​​

 
Unni S​koglund
Kommunikasjonsrådgiver​​​


​​

​Tambartun mottak for enslig mindreårig asylsøker (EMA) på Melhus er et av mottakene som er godt i gang med kompetansehevingen. De har hatt fire samlinger, over til sammen fem dager, så langt. Traumebevisst omsorg og ulike smerteuttrykk har vært tematisert. Tambartun EMA har til enhver tid mellom 20 og 30 asylsøkere mellom 15 og 18 år boende.

– Asylmottak er i utgangspunktet ment som et kortvarig tilbud, men pga. lang behandlingstid bor de her ganske lenge. Ungdommene våre er veldig tilpasningsdyktige og ressurssterke i seg selv, men de lever i en veldig spesiell livssituasjon. Mange av de har vanskelige opplevelser fra flukt og krig, og noen strever med å forstå sine egne reaksjoner. Kompetansehevingen fra RVTS midt er veldig verdifull for oss som jobber her, det gir oss verktøy til å bli enda bedre omsorgspersoner! Grunnkurs i traumebevisst omsorg burde vært obligatorisk for alle som jobber i asylmottak. Det er en praksisnær tilnærming, og det treffer beboerne våre veldig godt, sier Carina Valbø, mottaksleder i Hero Norge, Tambartun EMA.

Carina Valbø mottaksleder Melhus kopi.jpg
Mottaksleder i Hero Norge​: Carina Valbø er leder på Tambartun EMA.


Programmets læringsmål for ansatte:

  • Utvikle kompetanse, verdier/holdninger og ta i bruk enkle metodiske verktøy, som gir grunnlag for traumebevisst- og relasjonsbasert omsorg.
  • Styrke barne- og flyktningefaglig kompetanse.
  • Et mestrings- og ressursfokus i hverdagen med øye for hva ungdommene lykkes og bidrar med.
  • Støtte ungdommene i daglige utfordringer, deres uavklarte livssituasjon og håp for fremtiden.
  • Medvirke til trygge og ivaretakende voksne som er sensitive for ungdommenes behov. 



Melhus: Her er bilde av deltakerne på kompetansehevingsprogrammet på Tambartun EMA, flankert av kurslederne.


Bedre samhold med felles forståelse

Hun forteller at en del av de ansatte også har tatt TRT kurset. Teaching Recovery Techniques og er en lavterskelintervensjon for å redusere traumerelaterte psykiske plager hos flyktningbarn og unge.

– Det er veldig lærerikt, og samholdet i hele ansattgruppa har blitt enda bedre, fordi vi nå har fått en felles forståelse for mange av utfordringene som dukker opp. Vi har døgndrift og er 22 faste som jobber her. Kompetansehevingen er et kjempeløft for oss, sier Valbø.

Asylsøkerene som bor på Tambertun er fra Syria, Afghanistan, Eritrea, Sierra Leone og Ukraina.

– De er en allsidig gruppe. Vi har lavt konfliktnivå, men mange har en del traumeopplevelser med seg. Da kan de ha mareritt eller smerteuttrykk som ikke nødvendigvis er så voldsomme, men som likevel er plagsomme.  Grunnkurset i TRT gjør at vi blitt mer oppmerksomme på smerteutrykk, og vi har samtidig lært tiltak vi kan sette inn slik at de det gjelder klarer å regulere seg bedre. Nå har alle ansatte lært om toleransevinduet og det bruker vi inn i disse én til én samtalene, noe som er veldig nyttig.

 

Ser individet

Hun forteller at staben har lært seg å snu på situasjoner og finne løsninger fra en annen vinkel enn før.

– Nå tenker vi på hvilke tiltak kan vi sette inn for å hjelpe den ene, istedenfor å se på hele gruppa hele tiden. Alt handler om hvordan vi kan forstå beboerne våre bedre, og når vi gjør det så blir vi bedre på jobb. Vi klarer å ha større forståelse og ta ting litt i forkant, sier Valbø og tilføyer:

– Vi har tatt det vi har lært på kurene i bruk allerede, blant annet på noen beboere som har hatt det litt ekstra tøft i det siste, og vi ser at det har effekt. Beboerne opplever at det blir en annen helhet, og at de blir møtt på en bedre måte.

Tambartun EMA skal ha to til samlinger før sommeren, og i august skal de ta Vivat sitt selvmordsforebyggende kurs. Deretter blir det jevnlig oppfølging fram til sommeren 2025.

– Kurslederne fra RVTS Midt er kjempedyktige. Vi har også fått hjelpe av dem med å drøfte saker hvor vi har kjørt oss litt fast. Det har vært til skikkelig god hjelp. Vi er svært fornøyde med å få ta dette kompetanseprogrammet, sier Carina Valbø, mottaksleder i Hero Norge.


Deltakere Fosnavåg ema kopi.jpg

Fosnavåg: Her er de som jobber på Fosnavåg EMA fotografert i forbindelse med et kompetansehevingstreff. Kurslederne i ytterkant.


Fornøyde kursledere

Maria Melås-Kvitland​ er psykologspesialist i klinisk barne- og ungdomspsykologi,​ og en av kurslederne fra RVTS Midt som reiser rundt på EMA-mottak for å undervise de ansatte. Hun er fornøyd med at kompetansehevingsprogrammet er praksisnært.

Det er artig å være ute der folk arbeider og ungdommene bor. De ansatte er veldig interesserte i å lære og det er god stemning på kursdagene. De er åpne og deler raust av sine erfaringer. Vi har laget tre ulike fordypninger, slik at hvert mottak får ulik utforming på kompetansehevingen. Det er spennende å utvikle dette slik at det passer til det enkelte mottak, sier Melås-Kvitland.



Kursholder: Maria Melås-Kvitland, psykologspesialist ved RVTS Midt er en av kurslederne i kompetanseprogrammet.


Hun mener styrkene med kompetansehevingsprogrammet er at det er praksisnært og at de er tett på og følger de ansatte over tid.

Det blir da kompetanseheving og læring i en interaktiv og dynamisk prosess. Vi har muligheten til å tilpasse programmet underveis etter hvilke behov vi ser hos deltagerne, sier Melås-Kvitland​.

Jorunn Gran som er kursleder sammen med Maria Melås-Kvitland​ framhever at de tre mottakene RVTS Midt har vært på så langt, er relativt nyoppstartede med rundt ett års fartstid. 

 De har stort behov for noe felles faglig å samles om, og interessen for kompetanseprogramet er stort, sier Gran.

Det er tre mottak i Møre og Romsdal og Trøndelag som får kompetansehevingsprogrammet i denne perioden som strekker seg fram til sommeren 2025. Dette er per i dag alle asylmottak for enslige mindreårige i Midt-Norge.

 Det er et stort flerkulturelt fellesskap i mottakene både blant ungdommer og ansatte. Vi har møtt mennesker fra opp mot 20 ulike nasjonaliteter denne våren. De ansatte har også stor variasjon i sin utdannings- og erfaringsbakgrunn. Dette er en styrke, men også en utfordring i forhold til språk, kommunikasjon og det å forstå hverandre, sier Jorunn Gran. Hun er psykologspesialist med fordypningsområde barn og ungdom.



 Kursholder: Jorunn Gran opplever at EMA-mottakene har ønske og behov for kompetansehevingen RVTS Midt tilbyr.


Deltakere Sunnland ema kopi.jpg

Sunndal: Kompetansehevingssamling ved Sunndal  EMA​.


Fakta: 

Kompetansehevingsprogrammet er for ansatte i mottak for enslige mindreårige asylsøkere i Trøndelag og Møre og Romsdal, og gjennomføres i perioden januar 2024 til sommeren 2025. Arbeidet bygger på̊ tidligere erfaringer RVTS Midt har med veiledning til asylmottak og bofellesskap for enslige mindreårige, arbeid med psykoedukative grupper for barn og ungdom med traume- og stressbelastninger fra flukt og krig (Teaching Recovery Techniques) *, kroppsorienterte tilnærminger til arbeid med traumatiserte ** og RVTS Sør sine erfaringer fra kompetanseprogrammet Et godt midlertidig hjem og Veileder i traumebevisst og relasjonsbasert omsorg.


Gjenbruk av katalogelement