Glemt passord

Registrer deg

om du allerede er registrert.


Endre passord

Vil avverge skadelig seksualitet hos barn og unge ved hjelp av ny skoleveilederSkriv ut

Foto: Lena Knutli

Så du eller hørte innslaget fra Brundalen skole i Trondheim på NRK i dag? Se her. Brundalen har vært med som pilotskole under utviklingen av en ny skoleveileder. Den skal være en hjelp til å fremme sunn, seksuell utvikling hos barn og unge, og en veiviser til hvordan vi kan håndtere seksuell atferd som er til skade for den unge selv og andre.

Veilederen som inneholder et e-læringsverktøy, lanseres innen 5. februar. Den er utviklet av RVTS Midt i samarbeid med Rebessa (Regionalt ressursteam om barn og unge med skadelig seksuell atferd). Veilederen er tenkt brukt i barne- og ungdomsskolene.

Nettsiden om seksuell adferd, som er en ressursside om normal seksuell utvikling, og håndtering av bekymringsfull og skadelig seksuell atferd er allerede lansert.

Formålet med veilederen er å bidra til en heving av kompetansen om sunn og normal seksualitet hos barn og unge, samt gi guidet hjelp til håndtering av saker der barn og unge har vist problematisk eller skadelig seksuell atferd. Kunnskap om barns seksualitet vil kunne minske risikoen for at barn utvikler seksuelt skadelige atferdsmønstre. Kunnskap om temaet vil også bidra til at tegn på krenkelser og overgrep kan oppdages på et tidlig tidspunkt slik at nødvendige tiltak kan iverksettes og nye overgrep hindres.

Stort behov

– Vi opplever at behovet for en slik veileder er stort. Det er mange skoler som gjennom årene har tatt kontakt med RVTS Midt, eller Rebessa konsultasjonsteam, for å drøfte barn og unges bekymringsfulle seksuelle atferd. Det kan handle om språkbruk mellom elever, truende seksuell chatting over nett og også grove overgrep, sier Oddfrid Skorpe Tennfjord, psykolog ved RVTS Midt, og en av forfatterne bak veilederen.

Kristin Larsen, en av de andre forfatterne, forteller at hun er stolt av arbeidet og glad for at veilederen i disse dager blir ferdig redigert.

– Jeg oppfordrer alle til å følge med på nettstedet www.seksuellatferd.no slik at dere kan ta veilederen i bruk straks den er lansert, sier Larsen.

Øvrige forfatterne av veilederen er Kjersti Draugedalen og Marita Sandvik.

Ønsker du mer informasjon om skoleveilederen, ta kontakt med Marita Sandvik eller Oddfrid Skorpe Tennfjord på RVTS Midt, telefon 72822005, epost Marita.Sandvik@stolav.no eller Oddfrid.Skorpe.Tennfjord@stolav.no

Illustrasjon Jens L. Aas