Glemt passord

Registrer deg

om du allerede er registrert.


Endre passord

RVTS Midt på studietur til RigaSkriv ut

RVTS Midt besøkte nylig Shelter Safe House i Riga for å lære mer om menneskehandel (human trafficing) – vår tids moderne slaveri.

Nesten samtlige av RVTS Midts medarbeidere deltok på studieturen. Her gjør vi oss klar til å høre på senterets advokat, Gita Muriskina.

Shelter Safe House (latvisk: Patverums Drosa Maja) tilbyr støtte og hjelp både til ofre for menneskehandel og immigranter, inkludert flyktninger og asylsøkere. Deres jobb går ut på å ivareta det enkelte individs rettigheter og behov når det gjelder ulike former for bistand og beskyttelse.

Shelter Safe House har et særlig fokus på å legge til rette for at mennesker som har vært utsatt for menneskehandel får den hjelpa de trenger for å kunne integreres i samfunnet igjen. I tillegg jobber de ansatte med kunnskapsformidling for å avdekke og forebygge menneskehandel, hvor målet er å spre bevissthet om temaet og å samle folk i kampen mot denne type kriminalitet.

På senteret traff vi fagpersoner som alle har et håp om å gjøre Latvia til et tryggere land å leve i. Under besøket fikk vi nyttig informasjon om de ulike temaområdene senteret jobber med. Deres advokat, Gita Muriskina, som i 2015 mottok en anerkjent og internasjonal pris (Hero acting to end modern slavery award) holdt i samarbeid med engelsktalende tolk et engasjerende foredrag for oss.

Muriskina snakker om tre ulike nivå av menneskehandel. Et nivå er prostitusjon og andre former for seksuell utnytting, et annet nivå er utnytting av kvinner gjennom falske ekteskap / tvangsekteskap, et tredje nivå er utnytting gjennom arbeid eller tjenester / tvangsarbeid. Menneskehandel rammer både barn, kvinner og menn, men seksuell utnyttelse av jenter og kvinner skjer på alle nivå, ifølge advokaten. Hun beskriver videre menneskehandel som et internasjonalt problem som involverer nærmest alle land i verden; denne formen for moderne slaveri har endret seg gjennom tidene, men essensen er den samme som for tusener av år siden. Det handler om folk som selger folk.

Her kan du lese mer om Shelter Safe House.

Her finner du informasjon om menneskehandel i Norge.

 

Skrevet av: Linda Falch 27.11.19