Glemt passord

Registrer deg

om du allerede er registrert.


Endre passord

Kunnskapsoverføring til MadagaskarSkriv ut

For fjerde gang gjennomfører RVTS Midt et kompetansehevingsopplegg for sosialarbeidere på Madagaskar. – Veldig givende, sier rådgiver Rita Småvik.

Tekst: Unni Skoglund.

Fattigdom er utbredt på Madagaskar. Det fikk også rådgiverne fra RVTS Midt oppleve da de besøkte øya. Foto: Fifaliana Joy, Pixabay.

Å få kunnskapspåfyll i et land hvor 25% av befolkningen er analfabeter og gjennomsnittlig skolegangen kun er 8 år, er sjelden vare. For RVTS Midt startet kunnskapsoverføringen fra Norge til Madagaskar med at FO, fellesorganisasjonen i Trøndelag, tok kontakt. FO hadde innledet et samarbeid med deler av sosialtjenesten på Madagaskar og ønsket at RVTS Midt skulle være med å undervise sosialarbeidere på den afrikanske øyrepublikken.

– Vi tenkte at dette var noe vi ville være med på. Kompetansen vår er midt i blinken og det er givende for oss å få lov til å hjelpe, sier Rita Småvik. Hun er rådgiver hos RVTS Midt og jobber bl.a. med barn og vold, samt forebygging av selvmord og selvskading. Hovedfokus for kompetansehevingen til Madagaskar har vært vold i nære relasjoner og traumer, og hva man som hjelper kan gjøre.

Rådgiver ved RVTS Midt, Rita Småvik, har vært på Madagaskar to ganger og holdt undervisningen for lokale sosialarbeidere.

I 2017 reiste Småvik ned for å holde et 3–dagers undervisningsopplegget med en kombinasjon av foredrag og workshop. Med seg hadde hun kollega Knut Hermstad, som jobber med vold- og overgrepsproblematikk med mere. Representanter fra FO Trøndelag var også med på turen. Undervisningen foregikk på engelsk med tolk som oversatte til det lokale språket gassisk. Senere har også RVTS- rådgiverne Inger Jepsen og Oddfrid Tennfjord bidratt i undervisningen på Madegaskar.

 

Engasjerte sosialarbeidere

På Madagaskar møtte RVTS Midt engasjerte sosialarbeidere som uttrykte stor takknemlighet for å få kompetanseheving fra trønderne. Det som i utgangspunktet skulle være en engangsforeteelse ga mersmak for alle parter. RVTS Midt dro tilbake til Madagaskar i 2018 og 2019, med ulike rådgivere. Da det er vanskelig å reise ned fysisk pga. koronasituasjonen blir kursopplegget i år filmet i Trondheim og overlevert gasserne.

– Omlag 50 personer har vært deltagere i undervisningen hvert år. De jobber på barnehjem, blindeskole, døveskole, mm. I tillegg til sosialarbeidere deltar også en del sykepleiere, noen leger og det som på Madagaskar kalles for hyrder, sier Rita Småvik og tilføyer: – Å bli hyrde krever en utdannelse på to-tre år og oppgavene deres ligner på de som er psykiatriske sykepleiere i Norge har.

Her er deltakerne og veilederne fra undervisningen i 2019 samlet.

Hungret etter ny kunnskap

RVTSerne fikk erfare at det lokale helsepersonellet har få verktøy og metoder f.eks. i forhold til å møte psykisk syke.

– Psykiatriske sykehuset finnes ikke. I stedet har de noe de kaller Toby, som er psykiatriske landsbyer. I Tobyen bor hver pasient sammen med et familiemedlem som lager mat og tar seg av dem. Medisinene de bruker for å behandle de sykeste er legemidler som vi har sluttet å bruke i Norge for flere tiår siden, på grunn av mye bivirkninger. I tillegg er åndeutdrivelse en del av behandlingen. Da vi besøkte en Toby så vi også pasienter som gikk med fotlenker, forteller Småvik.

Personell fra Tobyer har vært med på kursene RVTS Midt har holdt. Kursopplegg har vært tredagers, og de senere kursene har tatt for seg grunnleggende traumeforståelse, kommunikasjon og relasjon, og hva man skal gjøre med det man som hjelper ser.

– I tillegg til undervisningen har vi hatt workshop med utrolig engasjerte deltakerne, jeg har ikke opplevd lignende! Vi har opplevd at deltagerne ikke har villet dra hjem når kursdagen har vært over. De har hungret etter ny kunnskap og vi har holdt på utover planlagt tid pga. entusiasmen hos de fremmøtte, forteller hun.

Foto av undervisningsstedet, og omgivelsene, i fjellbyen Antsirabe på Madagaskar. Foto: Inger Jepsen.

Å møte folk der de er

Diskusjoner om dette med tilstedeværelse når du møter folk som har det vanskelig, og hvordan du som hjelper kan bruke de ressursene du selv har, har vært noe av fokuset i undervisningen.

– Antsirabe har veldig mange barnehjem og sosialarbeidere gjør virkelig så mye de kan med få midler. Vår intensjon har vært å ikke være veldig belærende, men møte folk der de var og samtidig gi dem påfyll på det faglige som vi har hatt med oss fra Norge. Vi har diskutert etikk, hvordan bygge broer med noen som er psykisk syke, og hvordan forebygge mentale uhelse. Vi har også snakket om hvordan man skal kommunisere med folk som har angst, sliter med depresjon, er psykotisk er aggressive osv, sier Småvik.

Hun forteller at de i et par av undervisningsoppleggene hadde et særlig fokus på vold i nære relasjoner og hvordan det kan påvirke mennesker som utsettes.

De siste to årene har ikke vært mulig å reiser ned til Madagaskar pga. koronasituasjonen. Årets opplegg blir derfor å holde noen forelesninger og filme disse. Ideelt sett hadde rådgiverne ved RVTS Midt holdt et digitalt opplegg, men pga. ustabilt internett på Madagaskar er ikke det er mulig. Håpet er at det i 2022 går an at alle de fire rådgiverne, som har vært involvert i undervisningen så langt, kan reise ned til Madagaskar sammen.

– Folk på Madagaskar var utrolig imøtekommende og nysgjerrige. Det er en fryd å undervise så engasjert helsepersonell. Jeg har aldri opplevde så takknemlige folk på kurs, verken før eller siden, sier Rita Småvik.

I oktober 2021 ble årets undervisning filmet av Bennett reklamebyrå. Neste år håper RVTS Midt å kunne gjennomføre fysisk undervisning på Madagaskar. Foto: Inger Jepsen.

Fakta:            

Republikken Madagaskar er en afrikansk øyrepublikk i Det indiske hav. Den er verdens fjerde største øy. Folket kalles madagassere eller gassere. Fra 1896 til 1960 var landet fransk koloni. Tiden etter uavhengigheten har vært politisk ustabil, med flere udemokratiske maktskifter.

Norske misjonærer har en lang historie på Madegaskar og dette har preget samfunnet. Kirken er svært sentral og et besøk dit er for de fleste ukas høydepunkt. Da pynter en seg og møter venner og familie.

Fra skolebesøk på Madagaskar. Foto: Rita Småvik.