Glemt passord

Registrer deg

om du allerede er registrert.


Endre passord

Åpenhet om selvmordSkriv ut

I forbindelse med at Ari Behn tok sitt eget liv 1. juledag har vi sett en større åpenhet rundt selvmord både i mediene og i samfunnet for øvrig. Dette tenker vi er positivt.

Samtidig vet vi at selvmord som tema er vanskelig å nærme seg. Både i media (Vær Varsom-plakaten pkt. 4.9.) og i fagmiljøer innen psykisk helse har man vært opptatt av varsomhet i omtale av selvmord. Et eksempel på uheldig omtale av selvmord er når det å ta sitt eget liv romantiseres og fremstilles som den eneste løsningen på et krevende liv, uten å komme inn på hva som kan gi håp og hvordan man kan få hjelp og støtte videre. Et annet eksempel er at beskrivelser av ulike selvmordsmetoder, eventuelt grafisk fremstilling av disse, kan trigge sårbare mennesker som ikke øyner andre løsninger enn døden.

Men har media vært for varsom i omtale av selvmord? Har samfunnets fortielse om selvmord bidratt til å opprettholde potensielt skadelige tabuer og myter om denne problematikken? Spørsmålet ble aktualisert høsten 2019, blant annet etter at NRK-programmet Innafor tok for seg selvmord og selvskading på Instagram.

Å finne den rette balansen mellom varsomhet og åpenhet er en utfordring. Det er likevel mye som tyder på at større åpenhet rundt selvmord er veien å gå. For å bryte ned stigma og tabuer må vi tørre å nærme oss elefanten i rommet. Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid (Napha) har intervjuet vår medarbeider Rita Småvik om hvordan man som medmenneske kan være med å forebygge selvmord. Hun mener at det er viktig å først møte personen i det mørket som han eller hun kjenner på; -Selvmordstanker kommer sjelden helt akutt, så derfor er det viktig å lytte til historien. Hva har skjedd i ditt liv som gjør smerten så stor at du ikke vil leve? I denne historien må vi lytte etter et vendepunkt som gjør at personen får kontakt med den delen i seg som vil leve. Det er ofte andre mennesker som betyr noe for en, eller det kan være et lite håp om at noe skal forandre seg. Det er ofte noe som gir en forbindelse til livet, og dette noe må vi lytte etter, mener Småvik. Du kan lese hele artikkelen her.

Trenger du noen å snakke med? Sliter du med selvmords­tanker? Her kan du få hjelp:

Kirkens SOS døgnåpen telefon: 22 40 00 40

Mental Helses Hjelpetelefon: døgnåpen: 116 123

Røde Kors hjelpetelefon (man–fre 14–20): 800 333 21

Alarmtelefon for barn og unge: 116 111

www.sidetmedord.no

«13 Reasons Why NOT» på YouTube.com

 

Skrevet 3.1.2020 av Linda Falch